Dietetyk, specjalista psychodietetyki, edukator żywieniowy, specjalista wybiórczości pokarmowej.
Absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Wrocławskim na kierunku Biologia, podyplomowych studiów na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych oraz podyplomowych studiów na kierunku Psychodietetyka na SWPS we Wrocławiu .
Absolwentka stażu w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Od lat związana z branżą medyczną.
Dietetyka to nie tylko jej zawód, ale także pasja od wielu lat. Pracując z pacjentami zrozumiała, że temat ten jest zagadnieniem niezwykle złożonym i dotyczy nie tylko sfery odżywiania, ale także sfery psychologicznej. Jedzenie jest nie tylko czynnością fizjologiczną, związaną z zaspokajaniem głodu. Służy ono również realizowaniu potrzeb psychicznych i społecznych człowieka. Jedzenie może pełnić wiele funkcji, co przekłada się na wybory żywieniowe pacjenta.
Uważa, że na kwestię odżywiania pacjenta, w zdrowiu czy też w chorobie, należy spojrzeć holistycznie i nie tylko skomponować najlepszy plan żywieniowy, ale także poznać przyczyny i mechanizmy nieprawidłowości, zrozumieć motywację pacjenta lub jej brak oraz pokazać jak wdrożyć w życie zalecenia dietetyka. W swojej pracy skupia się przede wszystkim na procesie zmiany nawyków żywieniowych i zachowań zdrowotnych, psychologii jedzenia oraz motywacji. Jest wsparciem dla osób, u których zmiana diety może mieć istotne znaczenie (redukcja masy ciała, choroby metaboliczne, schorzenia układu pokarmowego, nietolerancje pokarmowe). Program żywieniowy dopasowuje zawsze do indywidulanych potrzeb pacjenta na podstawie wcześniej zlecanych badań, stylu życia, preferencji żywieniowych i sytuacji ekonomicznej.
Uważa, ze nie ma uniwersalnej metody, każdy człowiek jest inny i wymaga indywidualnych rozwiązań. Nieustannie się szkoli i poszerza swoje kompetencje.
Jej motto zawodowe: “Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” – Linus Paulin
https://www.facebook.com/CentrumMedycynyOsteoMedical